10 Ayurvedische tips om Covid-19 te bestrijden

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik geen arts of viroloog ben. Ik heb geen kennis in de ontwikkelingen van Covid-19. Ook wil ik op geen enkele manier het beleid wat gehanteerd wordt in diskrediet brengen. Daarentegen heeft de Vedische leer een totaal andere gezondheidsbenadering. Waarbij we niet uit het oog moeten verliezen in welke tijd we leven. Een tijd waar ons interne onderhoud tot een dieptepunt is gekomen. In de Vedische leer nemen we het heft over gezondheid volledig in eigen hand. We nemen verantwoordelijkheid voor onze gezondheid. Dit betekent dagelijks de juiste voeding nemen voor jouw individuele lichaam. De juiste routines toepassen om de chemie intern optimaal te houden en ervoor zorgen dat je gedachten activiteit positief is. De 10 Ayurvedische tips om Covid-19 te bestrijden geven natuurlijk geen garantie, maar dragen bij een efficiënter functionerend lichaam en een krachtiger immuunsysteem.

Het immuunsysteem heeft altijd zijn minder sterke momenten, waardoor eenieder helaas de kans heeft om ziek te worden. Wel durf ik gerust te zeggen dat wanneer jij in staat bent de bovengenoemde handelingen toe te passen, de kans op ziekten aanzienlijk af zal nemen. Wanneer wij als mens weer in staat zijn onszelf intern te onderhouden is het in mijn beleving mogelijk dat er tot 70% minder zieken mensen zijn in ons land. Dit percentage baseer ik op mijn eigen geloofsovertuiging en deze worden door diverse Vedische meesters genoemd. Is het niet op zijn minst een gedachten om meer op onze gezondheid te focussen? Waar hebben we gehoord dat we beter voor onszelf moeten zorgen om Covid-19 tegen te gaan? Welke adviezen worden hierover gegeven vanuit de overheid? 

Helaas moet het Vedic Life Center momenteel zijn deuren nog gesloten houden. Via deze weg wil ik jullie graag op weg helpen met 10 Ayurvedische tips. Wanneer jij in staat bent deze tips toe te passen neemt niet alleen de kans op het krijgen van Covid-19 af, maar op iedere vorm van fysiek of mentaal lijden. 

Tip 1:
Start de dag met vocht in plaats van vast voedsel.

Tip 2: 
Eet biologisch voedsel.

Tip 3: 
Eet zoveel mogelijk vers en levend voedsel. Daarmee bedoel ik dat het niet doorbakken, ingevroren of oud voedsel is.

Tip 4: 
Vermijd zoveel mogelijk stimulansen zoals koffie, thee, alcohol of sigaretten.

Tip 5: 
Neem extra vitamine C en D3.

Tip 6:
Zorg dat je iedere dag minimaal een half uur in de buitenlucht bent en ventileer de ruimtes waarin je langer verblijft.

Tip 7:
Beoefen dagelijks een vorm van bewegen (zoals je zal begrijpen denk ik als eerste aan yoga, dit is de meeste krachtige manier om de energie intern optimaal te houden). Daarna is wandelen de meeste effectieve en natuurlijke vorm van bewegen.

Tip 8:
Kijk minimaal 1 uur voor het slapen geen tv meer. We denken dat rustig voor de tv zitten rust oplevert. Maar het tegendeel is waar.

Tip 9:
Sta vroeg op, neem de tijd voor je ochtendroutine. Wat die routine ook mag zijn. Begint jouw dag met stress en haast kun je niet verwachten dat je de rest van de dag controle hebt over jezelf.

Tip 10:
De belangrijkste tip heb ik voor het laatst bewaard. Eet zo min mogelijk vlees of vis. Hier zijn zoveel redenen voor te benoemen, maar daar schrijf ik spoedig een artikel over. Het belangrijkste voor nu; het levert zoveel ontstekingen op in je lichaam, dat je als het ware continu in herstel bent. Met dit gegeven is het begrijpelijk dat andere ziektekiemen of virussen veel makkelijker het lichaam binnen treden.

Ik hoop dat je een aantal van deze tips toe kunt passen, zodat jij je veiliger voelt in de wereld waarin we leven en weer gaat vertrouwen op je lichaam. Als wij weer voor onze lichamen leren zorgen, hebben we dan een cocktail nodig om te overleven? Als ons lichaam in balans is, is het dan niet intelligent genoeg om met een virus als Covid-19 om te gaan? Ik denk van wel!

Ted van Lokven