Instagram

Ayurveda focust zich op het voorkomen van gezondheidsproblemen. Wanneer je de juiste leefstijl aanneemt gebaseerd op jouw unieke constitutie (Vata, Pitta, Kapha) kun je geleidelijk aan gaan ervaren dat je wellicht minder of geen klachten meer ervaart zoals b.v. ieder jaar keelontsteking, structurele pijn in gewrichten of misschien niet meer vatbaar zijn voor griep!#inspiratie #Ayurveda #selfcare #holistichealth #doshas #ayurvedakitchen #medicine #holistic #organicfood #ayurvedalifestyle #scienceoflife #ayurvedaeveryday #vediclifecenter #vediclifestyle #inspiratie #stayhealthy
Wereldgezondheidsdag 🌍
.
.
De Vedische gezondheidsbenadering:
.
.
Wist je dat er duidelijke verschillen zijn in het stellen van een diagnose door een reguliere en een Ayurvedische arts?
.
.
Wanneer we naar een reguliere arts gaan en hem over onze gezondheidsproblemen informeren, bekijkt de arts het probleem, schrijft één of meerdere medicijnen voor of verwijst ons naar een specialist.
.
.
Wanneer we naar een Ayurvedische arts gaan, is deze geïnteresseerd in het aanhoren van de klachten maar bekijkt ook liever zelf wat het probleem is. 
Zo zal de patiënt op de tafel gaan liggen, past hij de polsdiagnose toe, kijkt naar de gelaatskleur, zijn tong en onder meer in de ogen en naar de nagels van de patiënt.
Met de juiste ervaring zal de Ayurvedische arts een compleet beeld hebben van de conditie van de patiënt en waar de oorzaak van de klacht gelegen is.
.
.
Ayurveda pakt vervolgens het probleem bij de bron aan en bekijkt alles vanuit een holistisch perspectief.
.
.
De World Health Organization (WHO) streeft ernaar om voor iedereen in de wereld zorg toegankelijk te maken en zet daarom, nu COVID19 alle landen in de wereld raakt, dit centraal in de campagne van 7 april 2021.
Voor meer info -->
https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2021Stay healthy everybody! 🙏🏼
2e Paasdag fam work-out 🏋🏼‍♀️Even de Paasontbijtjes en chocolade eitjes eraf trainen! Wat zijn jullie aan het doen deze 2e Paasdag? 🐣#workout #gym #training #fitnessmotivation #fit #motivation #health #fitfam #exercise #healthylifestyle #coach #strengthtraining #gymlife #pt #cardio #sport #lifestyle #healthy #vediclifecenter #ayurveda #vediclifestyle
Lente! 🌼Genieten jullie ook zo van de kleurrijke bloemen en de bloesem aan de bomen?
.
.
De lente wordt in de Ayurveda gezien als de koningin der seizoenen. Moeder aarde ontwaakt, energie neemt toe, alles gaat weer groeien en bloeien. Het is de perfecte tijd van het jaar om je voeding en leefwijze weer eens onder de loep te nemen en aan te passen aan het nieuwe seizoen.
.
.
Een aantal tips:
1) Vermijd zwaar en vet eten, kies liever voor lichte maaltijden die makkelijk te verteren zijn.
2) Zoet en zout voedsel versterkt de kapha constitutie, wees hier zuinig mee.
3) Eet minder zuivelproducten (vooral ’s ochtends), eet geen ijs en drink geen koude dranken.
4) Kies voor bitter, scherp en astringent (wrang) voedsel, denk bijvoorbeeld aan groene bladgroenten, radijs, spinazie, uien en knoflook. In principe zijn alle groenten en rode linzen aan te bevelen.
5) Gebruik verwarmende kruiden zoals gember, zwarte peper, cayenne en chilipeper (Vata en Pitta types moeten scherpe kruiden niet overdrijven)
6) Drink thee gemaakt van gember, zwarte peper en kaneel. Heel goed na de maaltijd.
7) Drink tussendoor heet water met honing om kapha in evenwicht te brengen. 🆘Let op! Honing nooit koken, dan raken de subtiele lichaamskanaaltjes verstopt en functioneert honing als gifstof!
8) Voor degenen die vlees eten, beperk je tot biologische kip en kalkoen of konijn en hert.
9) De lente is een goed seizoen om een korte sapvastenkuur te doen met granaatappelsap, appelsap of bessensap. Regelmatig kitchari eten (welk recept we eerder al deelde) is ook een goede manier om je lichaam van opgehoopte gifstoffen te ontdoen.
10) Sta vroeg op en doe een ochtendwandeling of start de dag met kapha-verminderende yoga oefeningen zoals de zonnegroet. 🌞
Preps voor?? Can you guess?? 🎙🎧
Vedische meditatiecursus in de pocket! 🧘🏼‍♀️ 🧘🏽‍♂️!Dagelijkse meditatiebeoefening is nodig om in onze hectische wereld op een ontspannende wijze te kunnen functioneren. Bovendien beoogt meditatie een spiritueel doel, namelijk om ons bewustzijn verder te ontwikkelen.Narada Kush biedt de Vedische meditatiecursus online aan, waarin hij je in vijf sessies van ongeveer een uur perfect leert mediteren. Gemakkelijk te leren, prettig om te beoefenen en heel effectief.Zie de link van onze website in bio voor meer info over deze cursus. 🙋🏼‍♀️
MAHASHIVARATRI || Nacht van ShivaOp de dertiende dag van de tweede (donkere) helft van elke maand wordt Shivaratri (de nacht van Shiva) gevierd en één keer per jaar, in de Vedische maand Magha, wordt Mahashivaratri (maha = groot) gevierd.In deze speciale nacht van Shiva (Mahadeva) staan de planeten in een bijzondere samenhang 🪐💫🙏🏼📿🔭Dit jaar valt Mahashivaratri op 11 maart en gaat iedereen, die een speciale band met Shiva heeft, hem op grootse wijze eren.Volgens de legende zou Shiva, hoewel een echte kluizenaar, op deze dag met zijn vrouw Parvati getrouwd zijn. Tijdens deze nacht kun je voor jezelf een gelofte afleggen, waaraan je je dan wel moet houden. Het is traditie om de hele nacht wakker te blijven en mantras en liederen te zingen ter ere van Shiva.
Shiva vertegenwoordigt het ontbindende principe van de schepping maar staat ook voor het Absolute, in de vorm van een lingam (pilaar). In deze nacht wordt er veel zorg besteed aan het wassen van de lingam en wordt er melk, honing en ghee (geklaarde boter) over gegoten. De vereerders van Shiva gaan zowel tijdens de dag als de nacht zich onthouden van voedsel en beëindigen dit vasten aan het eind van de nacht met een maaltijd van dadels, vruchten, noten en wat rijst. En natuurlijk worden er grote festivals gehouden in de heilige plaatsen van Shiva in India, zoals Varanasi en Kashmir.Je kunt online een grootse viering van Mahashivaratri meemaken door je met de ashram van Sadhguru, een Indiase geestelijke leraar, te verbinden (www.ishayoga.org).Veel plezier! 🙏🏼

Artikelen

Hoe vind ik meer rust?

In de hectische tijd waarin we leven lijkt het onmogelijk om…

Hoe word ik weer blij van mijn uiterlijk?

Een steeds belangrijker onderwerp in de wereld waarin we leven…

10 Ayurvedische tips om Covid-19 te bestrijden

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik geen arts of viroloog…

Ga je lichaam weer gebruiken

Personal Training is op het eerste gezicht een vreemde eend…

Hoe vind ik meer rust?

In de hectische tijd waarin we leven lijkt het onmogelijk om…

Hoe word ik weer blij van mijn uiterlijk?

Een steeds belangrijker onderwerp in de wereld waarin we leven…

10 Ayurvedische tips om Covid-19 te bestrijden

Allereerst wil ik duidelijk maken dat ik geen arts of viroloog…

Ga je lichaam weer gebruiken

Personal Training is op het eerste gezicht een vreemde eend…

Mijn zoektocht naar gezondheid en geluk

In mijn zoektocht naar gezondheid en geluk heb ik veel afslagen…

Bewustzijn; de poort naar jouw geluk

Ons lichaam behoort tot de stoffelijke wereld, onze geest behoort…

Gezond zijn is meer dan niet ziek zijn

We zijn in het algemeen heel goed in het organiseren van onze…

Astrologie voor vertrouwen en richting

In mijn jeugd hield ik me niet met astrologie bezig, ze had…