Hoe vind ik meer rust?

In de hectische tijd waarin we leven lijkt het onmogelijk om echt rust te ervaren. Dit was tot voorkort ook van toepassing op mezelf. Ik bleef zo lang mogelijk liggen en stond daardoor met onrust op. Ik ervaarde onrust op mijn werkplek (de sportschool). Tussen mijn werk door was ik bezig met allerlei plannen, waar uiteindelijk niks van terecht kwam. Na mijn werk dacht ik dat het nodig was om een groot sociaal netwerk te onderhouden. Een opeenstapeling van activiteiten waarbij het noodzakelijk is om onderhoud te plegen en rustmomenten in te plannen. Misschien herken je hier zelf ook een aantal acties uit waar je energie door lekt, of zijn er andere dagelijkse bezigheden die jouw energie kosten? Horen we juist niet energie te krijgen van onze dagelijkse bezigheden, want zijn we daar uiteindelijk niet het grootste gedeelte van ons leven mee bezig?!

We leven het leven zonder erbij stil te staan dat we sterfelijk zijn. Daarmee bedoel ik dat het lichaam en de geest continu belast worden. Deze belasting zorgt voor een snellere veroudering en achteruitgang van de zintuigen. Dit heeft als gevolg dat het lichaam minder efficiënt gaat functioneren, de mind vol loopt en minder accuraat zal handelen. Pijntjes hopen zich op en beslissingen maken wordt steeds lastiger. Zorg ervoor dat je dit voorblijft en vind rust in jouw leven. Hoe creëer je een dagelijkse routine waarmee jij rust in je lichaam en geest gaat ervaren? 

Begin bij de ochtend! Probeer hier niet alleen tijd voor jezelf te vinden, maar gebruik deze tijd efficiënt. Een korte vorm van yoga om het lichaam soepel en stromend te houden gecombineerd met meditatie om uit gedachten te komen. Kijk kritisch naar je werk of werkomgeving. Dit was voor mij een belangrijke stap. Zorg dat je werk doet waar je voldoening uit haalt en dit in een omgeving waar jouw unieke systeem zich goed bij voelt. De ene persoon heeft veel verandering en uitdagingen nodig, de andere persoon rust en regelmaat. Hiermee kan de Vedische kennis zich onderscheiden. Leer jouw constitutie kennen via de leer van Ayurveda en begrijp onder welke omstandigheden jij het best rendeert. Via de Astrologie krijg je inzicht in je kwaliteiten en voorkeuren. Dit verandert per levensfase. Met deze kennis wordt het makkelijker om keuzes te maken op werkvlak, maar ook in andere belangrijke elementen van het leven. Steeds vaker de juiste keuzes leren maken gaat rust en geluk opleveren. 

Doe minder en bereik meer is niet alleen hier een welbekende uitspraak. In de leer van Veda is dit het uitgangspunt. Dit is voor mij ook nog een belangrijk aandachtspunt. Vaak gaan we maar door in de flow van de dag. Afspraak na afspraak, gedachten na gedachten. Hier zijn we uren per dag mee bezig, maar hoe effectief zijn deze uren? Uit vele onderzoeken blijkt dat we maar 20 minuten volledige focus hebben voor een onderwerp. Stap regelmatig uit je werkplek om uit gedachten te komen. Zoals je zal begrijpen heeft meditatie mijn voorkeur, maar een stuk wandelen of gewoon buiten zijn is ook heel effectief. Plan na het werk of in de weekenden niet ieder moment vol met sociale activiteiten. Leer jezelf beter kennen, daardoor zie je in welke mensen je energie geven en welke niet. Dit gaat ruimte opleveren in je agenda. Ruimte om dingen op te pakken waar je echt blij van wordt. Wees niet bang om wat te missen, maar volg je eigen pad. 

Ted van Lokven