Hoe word ik weer blij van mijn uiterlijk?

Een steeds belangrijker onderwerp in de wereld waarin we leven is het uiterlijk. Ik was er zelf ook al vroeg bewust van helaas. Zo was ik als jong ventje iets te zwaar en dat lieten de kinderen toen om mij heen me wel merken. In de pubertijd kreeg ik last van puistjes en dit bleef aanhouden (weliswaar in mindere mate) tot mijn 29e. Dit zijn enorme triggers voor jongeren waardoor het zelfbeeld en vertrouwen naar beneden keldert. Ik loste dit op mijn eigen manier op, ik ging namelijk vanaf mijn 16e de sportschool in om letterlijk en figuurlijk een pantser te creëren. Een pantser waarin ik me trots en krachtig voelde! Ik realiseerde me toen nog niet dat dagelijks zwaar trainen, gecombineerd met een eiwitrijk dieet, de buitenkant wel groter en gespierder maakt, maar dat de binnenkant er intens onder lijdt.
In de loop der jaren is er bij velen van ons helaas nog een probleem bij gekomen..

De focus in de wereld heeft voor een deel altijd al op de buitenkant gelegen. Dat is ook helemaal niet erg, we willen er tenslotte goed uitzien voor onszelf en de mensen om ons heen. Het probleem in de huidige tijd is dat de focus hier continu op ligt.
Door social media zijn velen onder ons dag en nacht bezig met het presenteren van zichzelf en het vergelijken met anderen. Zo’n 15 jaar geleden was ik van moment tot moment bezig met het uiterlijk; wanneer ik in de sportschool stond, op stap ging of naar school en werk moest. Daarbuiten moest ik daar mentaal los van komen en herstellen. Momenteel hebben we nog steeds al deze momenten, maar daar is onze telefoon bij gekomen. Deze doorlopende prikkel zorgt voor stress in je systeem. Wanneer je meer momenten van stress gaat ervaren raken je bijnieren uitgeput en het verhoogt regelmatig je hormoon cortisol. Dit put het lichaam uit en je gaat er steeds vermoeider en slechter uitzien. 

De combinatie van te veel stress, niet weten welke voeding jouw lichaam nodig heeft en een slechte balans tussen inspanning en ontspanning is de reden waarom je niet blij bent met je buitenkant. Er goed uit zien heeft vanuit Ayurveda niets te maken met het schoonheidsideaal van deze tijd zoals een enorm gespierde torso bij een man, grote ronde billen bij een vrouw of bijvoorbeeld een gezicht waar geen enkel lijntje in te bekennen is. Natuurlijke schoonheid is nauw verbonden met gezondheid.
Ben je gezond? Dan ontstaan de natuurlijke vormen van jouw lichaam, de structuur van je huid is verfijnd, je ogen zijn helder en stralen geluk en rust uit, je nagels en haren glanzen en er hangt een aura om je heen waar mensen graag bij in de buurt zijn.
Dit verstaan wij onder schoonheid en dit is voor eenieder haalbaar.

Wil jij van binnen gezond zijn en van buiten stralen? Kijk dan eerst eens kritisch naar je leefstijl. Hoeveel momenten van rust ervaar je op een dag? En dan bedoel ik niet op de bank liggen voor de tv of met je telefoon voor je neus. Nee, echt momenten om je lichaam en gedachten tot rust te brengen. Hoe bewust ben je van wat je dagelijks in je mond stopt? Hoe onderhoud jij dagelijks je lichaam? Heb je een idee wat goede voeding is voor jouw unieke lichaam? Ben je op een dag vaak bezig met social media? Vergelijk je jezelf met anderen en waar word je onzeker van? Ga op zoek naar je eigen antwoorden. Wordt bewuster van het leven wat je leidt en verander wat nodig is, zodat ook jij weer blij wordt van je binnen en buitenkant. Wil je hier extra hulp bij? Kijk dan eens naar onze diep gegronde Inner-Transition methode https://www.vediclifecenter.nl/inner-transition/. Richt jezelf en je leven in, zodat jij in een continue staat van geluk verkeerd en dat ook uitstraalt en dàt zien mensen. 

Ted van Lokven