Yoga; een lichaam zonder obstakels

Ruim 5 jaar geleden kwam er een gedachten bij me binnen. Ik ga minder krachttraining doen en beginnen met Yoga. Ik kocht mijn eerste matje en samen met een vriend, die hier al enige ervaring in had, gingen we aan de slag. Op een prachtige zomermiddag, liepen we richting een plas bij ons om de hoek. We zochten een rustig gelegen plekje strak aan het water en mijn eerste poses waren een feit. Stijf als ik was (en soms nog een beetje ben), werkte ik me wat krampachtig door de poses heen. Op dat moment besefte ik me, dat na al die jaren veel sporten en krachttraining gedaan te hebben, mijn lichaam eerder slijtage had opgelopen dan dat ik het goed had onderhouden. Het roer moest om en ik ging me verdiepen in de meest helende manier van bewegen: Yoga! Want ook wilde een lichaam zonder obstakels.

Yoga is een complete manier van bewegen. De poses zorgen voor ruimte in je spieren en weefsel. Dit zorgt ervoor dat de levensenergie (Prana) efficiënter door je lichaam kan stromen. Wanneer de Prana vrijheid heeft in het lichaam, lossen klachten als spierspanning, weinig energie en stijfheid vanzelf op. Na een aantal yoga-series gedaan te hebben merkte ik direct dat mijn lichaam minder klachten liet zien. Mijn rug werd soepeler en mijn nek en schouders bewogen veel makkelijker. Ik kreeg enorm veel energie na het doen van Yoga. Vooral het vroege opstaan in de ochtend ging me veel makkelijker af. En een klein middagdutje in de middag (jawel, die deed ik op mijn 29e al) had ik geen behoefte meer aan. En dan heb ik het nog niet gehad over de rust in mijn hoofd.  

Rust in je hoofd begint gek genoeg bij je lichaam. De eerste stap naar controle over je gedachten begint bij een lichaam zonder obstakels. Daar was ik inmiddels wel achter (hier in een ander artikel meer over). Zoals gezegd werd mijn lichaam in korte tijd veel gezonder door de yoga. Een groot voordeel wat dit met zich mee bracht, was dus rust en scherpte in mijn hoofd. Mentale klachten waar ik mee liep kwamen meer op de achtergrond. Ik merkte dat ik steeds dieper terug kon keren in mijn originele staat van zijn, terug naar mijn bron. Nu, na vijf jaar intensief yoga beoefent te hebben, in combinatie met een gezonde manier van eten en leven kan ik zeggen dat mijn mentale klachten nog maar een schim zijn van wat ze ooit geweest waren. 

De kracht van Yoga, maar in zijn geheel de Ayurvedische gezondheidsbenadering is dat jij het heft volledig in eigen hand neemt. Je transformeert je eigen systeem in alle facetten. Je creëert een dusdanige chemie intern dat je lichaam zo krachtig en energiek wordt dat je lichaam nooit het obstakel is in jouw leven en jij de controle weer krijgt over je gedachten. 

Ted van Lokven